Szülőföldünk a költészetben vetélkedő

A soproni Széchenyi István Városi Könyvtár a 2010-2011-es tanévben immár a 20. alkalommal hirdette meg a Szülőföldünk a költészetben című irodalmi vetélkedőjét. A vetélkedő során minden évben más-más korszakát dolgozzuk fel városunk irodalomtörténetének.

Ebben a tanévben témánk: Sopron irodalmi élete a 20-21. században volt.

A versenyre a város 13 éves, általános iskolai 7. osztályos, gimnáziumi 1. vagy 3. osztályos tanulói jelentkezését vártuk, a vetélkedő kiírását eljuttattuk az iskolák részére. Nagy örömünkre 11 csapat jelentkezett a felhívásunkra. Az iskolák közül képviseltette magát a Deák Téri Általános Iskola, a Gárdonyi Géza Általános Iskola, a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola, a Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, a Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola.

A versenyre a gyerekek három előkészítő foglakozás során készülhettek fel. Többek között vendégünk volt Sarkady Sándor költő is. Minden foglakozáson kaptak a gyerekek egy feladatlapot, melyek megoldását pontoztuk és így dőlt el a továbbjutó 7 csapat.

A verseny középdöntőjének, döntőjének időpontja: 2011. február 9. (szerda) volt.

A gyerekek izgalommal készültek az alkalomra. Nagy örömünkre elfogadta meghívásunkat Rakovszky Zsuzsa Kossuth-díjas költő, író és műfordító, aki elvállalta a zsűri elnöki tisztét. A gyerekek a verseny során kérdéseket tehettek fel Neki, végül a jutalomként kapott Füvészkönyv gyerekeknek c. verseskötetét dedikáltathatták. Mindenkinek nagy élményt jelentett a vele való találkozás.

Az izgalmas középdöntő és döntő végére az alábbi eredmények születtek:

I. „A HŰSÉG CSILLAGA” csapat

Tagjai: Gacs Veronika, Olasz Orsolya, Tóth Letícia
Iskola: Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola

II. IRODALMUNK FÉNYEI csapat

Tagjai: Csík Dániel, Fogarasi Réka, Karsai Henrietta
Iskola: Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola

III. SOPRONI KAPUŐRÖK csapat

Tagjai: Harangozó Noémi, Mercsényi Szilvia, Molnár Klaudia
Iskola: Gárdonyi Géza Általános Iskola

A rendezvényen részt vett valamennyi csapat tagjai részesültek jutalomban, könyveket és írószereket kaptak. Ajándék könyveket kaptunk állandó támogatóinktól, akik: a Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetsége titkára, Keresztény Richárd, Sass László, a Várhely főszerkesztője. A verseny az önkormányzat pályázatán elnyert támogatással valósulhatott meg. Az első helyezett csapat iskolájának igazgatója 20.000.- forintos könyvutalványt vehetett át az iskolai könyvtár részére. A helyezett csapatok tagjai ezeken kívül könyvutalványt is nyertek.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 + 13 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .