Szilágyi Rita: Harcos hölgyek, harcosok hölgyei

Sorozat: Magyar királynék és nagyasszonyok
Kiadási: Duna International
Kiadási év: 2011

A 15. században találkozunk először olyan nőkkel, akik – noha nem voltak királyi családok sarjai – “saját jogon” váltak ismertté valamiről. Nehéz történelmi korszak ez: a török háborúk kora. A sok-sok névtelen, a hétköznapok gondját-baját felvállaló asszony közül fennmaradt olyanoknak a neve, akik valami kiemelkedő történelmi tettet hajtottak végre. Ilyen volt Rozgonyiné, aki megmentette Zsigmond király életét, vagy Kanizsai Dorottya, aki megadta a végtisztességet a mohácsi csatatér temetetlen halottainak. Megismerhetjük Dobozi Mihályné sorsát, és megtudhatjuk, kik voltak és kik nem voltak az egri nők. Éltek inkább hírhedtté, mint híressé vált asszonyok is ekkor, mint Kinizsi Pál felesége, Magyar Benigna, aki későbbi férjei egyikét megölette.
Első nagy, magyar nyelven író költőnk, Balassi Bálint kalandos életében két híres törökverő várkapitány lánya játszotta a legfontosabb szerepet. Kik voltak ők, és egyáltalán – hogyan élt akkoriban egy 16. századi úrinő…?

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 + hat =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .