Tisztelt Olvasóink!

Központi Könyvtárunk a 194/2021. (IV. 26.) Korm. rendelet, valamint a 3/2021.(IV. 30.) BM határozat értelmében újra kinyitja kapuit.

Szolgáltatásaink az alábbi lehetőségek szerint érhetők el:

VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNNYAL RENDELKEZŐ,
valamint a 18. életévét be nem töltött olvasóink csak beoltott felnőtt kíséretében látogathatják szabadon a könyvtár tereit.

VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNNYAL NEM RENDELKEZŐ OLVASÓINK
továbbra is a kapualji szolgáltatásunkat vehetik igénybe.

Évközi nyitvatartás:
HÉTFŐ: Zárva
KEDD: 10-18 óráig
SZERDA: 10-16 óráig
CSÜTÖRTÖK: 10-16 óráig
PÉNTEK: 10-18 óráig
SZOMBAT: 10-13 óráig

Szeretettel várjuk Olvasóinkat!

Szilágyi Rita: Harcos hölgyek, harcosok hölgyei

Szilágyi Rita: Harcos hölgyek, harcosok hölgyei

Sorozat: Magyar királynék és nagyasszonyok
Kiadási: Duna International
Kiadási év: 2011

A 15. században találkozunk először olyan nőkkel, akik – noha nem voltak királyi családok sarjai – “saját jogon” váltak ismertté valamiről. Nehéz történelmi korszak ez: a török háborúk kora. A sok-sok névtelen, a hétköznapok gondját-baját felvállaló asszony közül fennmaradt olyanoknak a neve, akik valami kiemelkedő történelmi tettet hajtottak végre. Ilyen volt Rozgonyiné, aki megmentette Zsigmond király életét, vagy Kanizsai Dorottya, aki megadta a végtisztességet a mohácsi csatatér temetetlen halottainak. Megismerhetjük Dobozi Mihályné sorsát, és megtudhatjuk, kik voltak és kik nem voltak az egri nők. Éltek inkább hírhedtté, mint híressé vált asszonyok is ekkor, mint Kinizsi Pál felesége, Magyar Benigna, aki későbbi férjei egyikét megölette.
Első nagy, magyar nyelven író költőnk, Balassi Bálint kalandos életében két híres törökverő várkapitány lánya játszotta a legfontosabb szerepet. Kik voltak ők, és egyáltalán – hogyan élt akkoriban egy 16. századi úrinő…?

Olvasói belépés

Vonalkód
Jelszó

Az olvasói belépéshez szükséges az olvasójegyen található vonalkód, továbbá a jelszó, ami a születési dátum nyolc számjeggyel, pl.: 20120821. A jelszó belépés után módosítható.

Katalógus gyorskeresés

Cím
Szerző

Archívum