Olvassunk és barkácsoljunk együtt: nyulak mindenütt!

ureginyulA házinyúl a nyúlfélék családjába tartozó üregi nyúl háziasított alakja. A DK-Ázsiában és Indiában talált adatok arra utalnak, hogy ott háziasították az Európába is bekerült ezüstszínű nyúl ősét. A Római Birodalomban a befogott üregi nyulakat vermekben vagy bekerített nyúlkertekben (leporáriumokban) tartották. A középkorban félig háziasított nyulakat tartottak francia és német kolostorokban. Az állat végleges háziasítása csak a 18. századra tehető.

A különböző népek mitológiájában a nyúl sokféleképpen előfordul, legtöbbször a termékenységgel kapcsolatban. A görög-római mitológiában egyrészt fürgesége miatt hírvivő Hermész állata, másrészt a termékenységet fejezi ki, így Aphrodité jelképe.

A húsvéti nyúl alakjában a tavaszmegújulás és a feltámadás – újjászületés eszmeköre egyesül.

potterBeatrix Potter: Nyúl Péter kalandjai Bűbájos történet Beatrix Potter angol meseíró tollából, aki saját kezűleg illusztrálta mesekönyveit. A történetek hősei állatok, akik nagyon is emberi tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek egyike Nyúl Péter, aki kalandkedvelő és kíváncsi természetű nyuszi, aki sohasem hallgat az édesanyjára és éppen ezért gyakran bajba keveredik. Most éppen besurran McGregor kertjébe, hogy jót lakmározzon a finom zöldségekből. De a gazda észreveszi, és menekülnie kell. Vajon sikerül-e hazajutnia a hatalmas kertből, vagy pórul jár?

Az alábbi ötletek alapanyaga a már sokszor használt papírtányér és wc-papír guriga. A húsvéti állatkák elkészítéséhez szükséged lesz még festékre, ha nincs kedved festeni, akkor színes merített papírt is használhatsz a bevonáshoz , zsenília drótra, vattára a barihoz és maradék kartondarabokra. Egy kis ügyeskedés és máris kész a vidám húsvéti dekoráció.

papirtanyer-husvet wc-guriga
http://www.kixcereal.com/kix-cereal-paper-plate-easter-characters/ http://craftsbyamanda.com/2011/03/cardboard-tube-chicks.html http://craftsbyamanda.com/2011/03/cardboard-tube-bunny-rabbit-family.htm lhttp://craftsbyamanda.com/2011/03/cardboard-tube-lamb-tutorial-video.html

csupafülFésüs Éva: Csupafül Szürkeanyu és Szürkeapu, a nyúlszülők könnyen találtak nevet csemetéiknek: Nyuszóka, Muszóka, Szuszóka, Puha láb, Tapsika, Pufóka… de itt megakadtak Szürkanyuék, mert a többi lap hiányzott a salátanaptárból. Ugyanis a szomszéd néni egyszer kölcsönkérte, és megette a végét. A hetedik nyuszigyerek csupa fül volt. Így lett belőle Csupafül, „aki” – mint minden kisgyerek – néha falánk, néha irigy, néha figyelmetlen, lusta, néha haszontalan barátjára, Alamuszira hallgat, de Tüskeböki figyelmeztetéseit is meghallgatja, és így végül is minden baj jóra fordul.

A szerző további nyulas történetei:

tapsikane nyul_a_cilinderben csodalatos_nyulcipo

További ötletek még az újrahasznosítás jegyében érdemes eltenni a teamécsesek fém tartóját, ebből készültek az első képen látható csibék és a nyuszi. A fém köré egy vékony zöld filccsíkot ragasztottunk, melynek a tetejét cikk-cakkosan bevágtunk, a mécsesekbe kozmetikai vattapamacs került, a szemek, a csőr, a nyuszi füle szintén filcből készült. A filc helyett maradék anyagokat is használhatsz, a nyuszi bajsza beragasztózott fonal lett, ettől kemény lesz és szépen áll. A középső képen a műanyag poharakból egy kis dekorgumi vagy karton segítségével készülhet húsvéti dekoráció vagy akár tojás vagy csokitartó is. Végül pedig tojástartóból is húsvéti állatokat varázsolhatsz egy kis festék és karton valamint az ügyességed segítségével.

mecses-nyul pohar-nyul tojastartobol nyulak

konradMiklya Luzsányi Mónika: Konrád, a húsvéti nyúl Konrád, a rakoncátlan nyúlgyerek megelégeli a húsvét előtti szüntelen tojásfestést, és elszökik a munka elől. A mezőn találkozik Blanka barival, “aki” szintén azon töpreng, miért szerepel mindig bárány és kiscsibe a húsvéti lapokon. A választ Pepe, a csibe sem tudja, de elhatározzák, hogy végére járnak a dolognak. Felkeresik a mindentudó Krizantiszt, Meseország királyát, aki – kivételesen – igaz történettel magyarázza el a húsvéti ünnepkör szokásait. Felidézi Jézus születését, életét, csodatételeit és kereszthalálát, majd pedig feltámadását, amelynek fényében értelmet nyer az áldozati bárány fogalma, a tojás és a kiscsibe, mint az újjászületés, az új élet szimbóluma. Az állatkölykök végül feladatukat megértve és boldogan vállalva térnek haza otthonukba.

Biztosan te is örülnél neki, ha valakitől ilyen szép kézzel készített képeslapot kapnál, biztos lehetsz benne, ha elküldöd valakinek nagy örömet okozol vele. Mindkét lap alapja egy tojás, a mérettel vigyázz, hogy akkorára készíts, ami még belefér a borítékba. A csíkos tojásnál színes papírokat kell felcsíkoznod hullámos vagy bármilyen más dekorollóval, de rendes ollóval is hullámosra vághatod. A képeslapod alapja egy A/5 nagyságú karton és ennek fele, erre rajzold rá a tojást és vágd ki, a következő lépésben a hátoldalár ragasz rá a felvágott csíkokat, ha elkészültél, akkor ragaszd rá a félbehajtott A/5-ös kartonra. A másik képeslapnál két egyforma tojásra lesz szüksége, az egyiket fehér, a másikat piros kartonból készítsd, majd a piros tojást vágd fel cikk-cakk alakban, a felső részét milton kapoccsal (jancsi szög) rögzíts, így el lehet majd forgatni, hogy a csibe elő bukkanhasson. A csibét dekorgumiból készítettük, de karton is használhatsz.

csibe-tojasbna-lap csikos-tojas

oriasnyulBrukhard Spinnen: A belga óriásnyúl A nyolcéves Konrád egy újonnan épült, kertvárosi lakótelepre költözik öccsével és szüleivel, és feltérképezi a terepet: melyik házban lakik alkalmas játszótárs. Persze csakis fiú jöhet számításba. A telep egyetlen elhanyagolt kertjében egy belga óriásnyúlra bukkan. A házból kinéző néni behívja Konrádot a nyúl gazdájához, Marcihoz, de sajnos kiderül, hogy az illető nem Márton vagy Marcell, hanem Marcella, és ádáz tervei vannak a nyúllal. Bosszút akar vele állni állandóan síró, az alvásba menekülő mamája bánatáért azon a Claudián, aki magához láncolta a papát. Claudiáról köztudott, hogy allergiás a nyúlszőrre. Marci a jámbor Konrád segítségével szeretné Claudia lakásába csempészni a nyulat: legyen tőle halálos beteg és adja vissza a papát. Konrád, a jó kisfiú, hatalmas dilemma előtt áll: mi ilyen helyzetben a teendő? És hogy kérhet egy férfiember segítséget a szüleitől, ha közben meg kell őriznie barátnak is beillő barátnője titkát?

Néhány spatula és csipesz segítségével varázsolhatod elő a képeken látható állatokat. Egy kevés maradék karton, mi zseníliadrótból készítettük a nyuszi bajszát, de kartont vagy beragasztózott fonalat is nyugodtan használhatsz. A csipeszek nagyon jól mutatnak a tojásfán is.

spatulanyúl spatula csipesz
http://ifi.szivk.hu/?p=5561

wass albertWass Albert: A kis szürke nyúl A mezőségi kis nyúl ezzel a gyönyörű képeskönyvvel világkörüli útra indul, hogy meghódítsa az olvasók szívét. Egy tündérke elveszíti a papucsát, és megkéri a kis szürke nyulat, hogy keresse meg. A nyúl bejárja az erdőt, közben sok állattal találkozik, és mindegyikük rábíz még valamit, hogy keresse meg neki. Végül megkerül a papucs, de a nyuszi kénytelen tovább folytatni a keresést, hogy miért? Megtudod, ha elolvasod a történetet, mely a szerző Erdők könyve gyűjteményéből való.

Az első képen látható állatok kartonpapír csíkokból készültek, a második kép egy hullámkartonból készült nyusziról készült.

papircsik-nyul3 papircsik-nyul
http://krokotak.com/2013/01/paper-animals/

trapitiDarvasi László: Trapiti és a borzasztó nyúl Gonosz köd ereszkedik Kavicsvárra, és a Nagy Tökfőzelékháború után újabb veszély fenyegeti a városka nyugalmát. Az emberek már nem is köszönnek egymásnak, s úgy élnek egymás mellett, mint az idegenek. Megalakul a Gonoszok Szövetsége, hogy átvegye a hatalmat. Zűrzavar uralkodik mindenütt: a fejekben éppúgy, mint a városka terein és otthonaikban. Vajon elég lesz-e Trapiti szeretete ahhoz, hogy megváltoztassa a dolgok menetét? És vajon időben elkészülnek-e a jóságbogyók, amelyek képesek a rosszat jóra változtatni? Előzménye:  a Trapiti című meseregény

A húsvéti asztal nagyszerű díszei lehetnek ezek a harmonika állatok, a testük színes fénymásolópapír, amit egy sasliknyársra kell óvatosan felhúznod. A többi testrész maradék karton felhasználásával készült, a bárányhoz még egy kevés spárgára és néhány nagyobb gyöngyre lesz szükséged. A sablon segítségével könnyen elkészítheted.

harmonika-bari harminka-nyul

hopszFelix Salten: Hopsz és társa Az élet nagy kalandja egy aprócska vadnyúl sorsába zárva – erről és nem kevesebbről szól Hopsz és társa története. Hopsz már élete első napjaiban fájdalmasan komor választ kap arra a kérdésére: “Hol vannak a testvéreim?” “Eltűntek”. – Az anyanyúl mondata nyomán a pusztulás fogalma először körvonalazódik elméjében. Az emléknyom azonban elsüllyed egy időre. Jönnek a felhőtlenül boldog napok, sok közös játék a nyuszitársakkal. Ez egyben a tanulás ideje; az ifjú állatok most ismerkednek mindazzal, ami majdani életükben megtartó erő, vagy veszély forrása lehet. Gyakorolják a rejtőzködés, a gyors iramú futás életmentő fortélyait, s találkoznak több ízben a vadászó emberrel, a fő ellenséggel. Felejthetetlen a színhely, a végtelen erdő, amely él és lélegzik, más és más ruhát ölt, hogy rejtse, óvja lakóit, segítse őket a létfenntartásukért vívott hatalmas küzdelmükben. A könyv a 10-12 éves gyerekek olvasmánya.

Biztosan nálatok is akad egy-egy páratlanul maradt zokni, ezekből nagyszerű nyuszit varázsolhatsz. A csibéhez maradék anyagot használhatsz fel (34×34 cm-es), aminek a belsejébe mi levendulát kötöttünk, így nemcsak jól néz ki, de illatos is. A csibe szárnyait annak a madzagnak a végére ragasztottuk, amivel az anyagot megkötöttük, a lábakat tartó madzagot áthúztuk az anyagon és egy csomóval rögzítettük.

zokni-nyuszik csibe-anyag
http://www.mintamokus.com/zoknikbol- keszult-nyuszik/ Kreatív ötlettár gyerekeknek

Marék Veronika: A kockásfülű nyúl kockasfulu3A kockásfülű nyúl 1974 és 1976 között a Pannónia Filmstúdióban készült 26 részes színes, magyar televíziós rajzfilmsorozat. A sorozat rendezője Richly Zsolt, forgatókönyvírója Marék Veronika volt. A történetek egy része  könyvben is megjelent.

Ez a nyuszi egy öreg bőröndben lakik, a bőrönd egy limlomos kamrában, a kamra egy toronyház tetején, ott, ahová a veréb sem száll fel, mert elszédül és lepotyog. Szóval kinyílik a kockasfulu2bőrönd és kilép belőle a mese, vagyis a kockásfülű nyúl. Távcsövével a kéményhez ugrándozik, hogy onnan lesse meg, mit is csinálnak a barátai: Kriszta, a fekete sörényű, vadóc kislány, Menyus, az álmodozó művészlélek, Kistöfi, aki kicsi és buta, valamint Mozdony, aki nagy és erőszakos. Persze mindig történik velük valami, mindig akad zűrzavar, gubanc, kicsordult könnycsepp – úgyhogy segíteni kell, most, rögtön, azonnal és a kockásfülű nyúl fülét összetekeri, odarepül ahol baj van és ahol tud, segít:  megkerül az elveszett papagáj, elkészül a születésnapi torta és  Menyus győz a sportpályán.

Két ötlet, mely egyszerűségében nagyszerű és a kicsik is könnyen elkészíthetik csak színes fénymásolópapír és színes ceruza vagy filctoll kell hozzá.

nyul-papir fonal-bari2
http://krokotak.com/2013/04/easter-bunnies-and-chicken-for-the-very-young/ http://www.pragentemiuda.org/2014/02/passo-passo-de-coelhinho-com-molde-das-maos.html

amit a nyulakrólKaszás György: Amit a nyulakról feltétlenül tudni kell A szórakozás garantált, ha elolvasod mindazt, amit a jámbor tapsifülesről mesél Kaszás György „tudományos” tárgyilagossággal megírt kötetében. Lelkiismeretes alapossággal mutatja be a nyúl fajtáit, jelesül a nyúlánk nyulat, az üregit és testvérét az üvegi nyulat, valamint a serpenyős nyulat, más néven a tepsifülest. Elek Lívia rajzain látható, mi mindenre használja a nyúl a hosszú füleit (sálnak, ugrókötélnek stb.), miként vélekedik a testedzésről (például kitűnően fut különösen akkor, ha kitűnően kergetik). Szó esik még holmi nyúlrejtélyekről, a tapsifülesek hangjáról, az állat muzikalitásáról (hárfázik, zongorázik, télen pedig citerázik) és arról is, miért szeretjük a nyulat.

Gondoltad volna, hogy fültisztítóból ilyen helyes bárányt lehet készíteni, a másik bari gyapja maradék fonalból készült, amit csigavonalba kell ráragasztani, ha az alapot duplán rajzolod, meg és a tetején félbehajtod, akkor a bárányod meg is áll.

bari-fultisztito fonal-bari
http://www.crafts-for-all-seasons.com/lamb-craft.html

Ha az olvasás félbehagyod, hogy valamit barkácsolj, akkor ezzel a kinyomtatható könyvjelzővel mindig tudod, hol tartasz.

Jó olvasást és jó barkácsolást!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 3 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .