Széchenyi István Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára Hírek, események Olvassunk és barkácsoljunk együtt! Medvék minden menyiségben

Olvassunk és barkácsoljunk együtt! Medvék minden menyiségben

A medvefélék Eurázsiában és Amerikában honosak. A legnagyobb szárazföldi ragadozók. Fejük nagy, farkuk rövid, szőrük dús, szemük gombszerű, fülük kicsi és kerek. Végtagjaik 5-5 hosszú karmos ujjban végződnek. Kitűnően másznak fára, jól úsznak. Talpon járók. Maguk ásta föld alatti odvakban, sziklabarlangokban laknak. A szaporodási idő kivételével magányosan élnek. Bocsaik a leghidegebb és táplálékban legszegényebb időszakban születnek. A táplálékszegény, fagypont körüli hőmérséklet idején nyugalmi állapotban vannak, téli álmot alszanak. Ez alatt az időszak alatt felélik zsírtartalékaikat, gyakran testtömegük negyedét is elveszítik.

barnamedve jegesmedve

Az első képen látható egy barnamedve a bocsaival. Ők a medvefélék családjának legsikeresebb tagjai, rendkívül változatos élőhelyekhez alkalmazkodtak. A másik képen egy az Északi-sarkvidéken élő jegesmedvecsalád.

Az északi területek királyi állata, az erő és a hatalom jelképe. A téli álom utáni újbóli megjelenése miatt a tavaszt jelzi, a természet körforgásának, az újjászületésnek is a jelképe. Ezzel a kis összeállításunkkal is szeretnénk kivonzani őt a barlangjából, hogy minél előbb beköszöntsön a várva várt tavasz.

Kívánjuk, hogy merülj el a jobbnál jobb olvasnivalóban, majd kikapcsolódásként alkoss néhány egyszerű, de nagyszerű dolgot az alábbiak közül.

Egy kis kedvcsináló ajándék, hogy jobban menjen az olvasás és mindig tudd, hogy hol tartasz.

danielsLucy Daniels: Medvék az istállóban

Az amerikai utazással igazi álom válik valóra az állatok iránt rajongó Mandy Hope számára. Alig várja, hogy találkozhasson az ott élő vadállatokkal! Mandy és James Arkansasban egy anyamedvének és két bocsnak bukkannak nyomára. Izgatottan követik a medvéket veszélyekkelteli vándorútjukon hazafelé. Mandy kételkedni kezd abban, hogy a medvecsalád megtalálja-e valaha az otthonát….

Az alábbi könnyen megvalósítható ötletek alapanyag papírtányér. Az első ötletnél először le kell festened a tányért és utána ráragasztani a kartonból kivágott többi részt, a szemeket is nyugodtan készítheted fekete és fehér kartonból. Ráragaszthatod spatulára, akkor akár bábozhatsz is vele, vagy fel is akaszthatod a falra. Karton helyett dekorgumit is használhatsz. Egy kis változtatással a tányérból elkészítheted a saját medvemaszkodat is, csak egy olló és gumi kell hozzá.

papirtanyer-barna papirtanyer-barna2
http://blog.gummylump.com/2011/01/teddy-bear-love-kids-craft-project-16.html  http://storytimekatie.com/2011/02/
papirtanyer-panda Panda-Mask
http://blog.bolandbol.com/category/toys/

http://www.activitybucket.com/fancy-dress/panda-mask

pipogyaBátky András: Pipogya, a Budapesti medve

Budapest, napjainkban. Láthatatlanná vált városi vadállatok élnek közöttünk. Békések, jobban félnek tőlünk, emberektől, semhogy megmutassák magukat. Pipogya, a kismackó az utcán sétálva egy nap felfedezi, hogy a láthatatlanság álcája már nem tökéletes – hiszen egy kisgyerek észreveszi őt! Aztán még egy! És még egy! Innentől kezdve az események gyorsan követik egymást. Gyerekek és állatok életreszóló barátságot kötnek, megalakul a VEST (Vadállat Embert Segítő Társaság – vagy inkább Városi Eső Sanyarú Tél?), összeismerkednek a titokzatos Aranykával, a manóval, és egy igen komoly küldetést kell végrehajtaniuk…

Ha tetszettek Pipogya és a gyerekek kalandjai, akkor feltétlenül olvasd el a történet folytatását, címe: Pipogya és a Városvédő Szent

Biztosan találkoztál már a spatulával, ha máshol nem az orvosnál. Mindenképpen érdemes egy csomaggal venni a gyógyszertárban, mert nagyon jó alapanyag barkácsoláshoz! Egy csomagban száz darab van, tehát sokáig elég. Itt most egy medvebábot és egy könyvjelzőt ajánlok figyelmedbe. Az elsőnél csak ragaszd össze a képen látható módon a spatulákat, majd öltöztesd fel a macidat tetszésed szerint.  A könyvjelzőnél először fesd le a spatulát, majd ragaszd rá a fejet. Mindkét esetben használhatsz kartont, vagy akár dekorgumit is.

spatula spatula-konyvjelzo
http://www.bennyandboone.com/Build-a-Bear-puppet-craft.htm Kontre Bearix: Spatulaállatkák. Színes ötletek : fortélyok sorozat

dzsungelRudyard Kipling: A dzsungel könyve

A főhőst az árva Mauglit Farkas anyó neveli fel saját négy kölykével együtt, s az emberkölyök éppúgy érti a fű zizzenését, a baglyok huhogását, mint minden más élőlény a vadonban. Akela, a farkasok bátor és igazságos vezére, Ká, a bölcs óriáskígyó és Balu, a medve segítségével Maugli a farkasfalka egyenrangú tagja lesz, teljesen otthonossá válik a dzsungel világában. De az állatvilágnak is megvannak az önző és gonosz tagjai, Sir Kán, az alattomos tigris, Tabaki, a sakál és a lusta, élősdi majmok számos galibát okoznak, nemegyszer nehéz helyzet elé állítva Mauglit, aki azonban képességeivel lassan az állatok fölé kerekedik; mindnyájan elismerik a dzsungel urának. Az állatok törvényei szerint nevelkedett Mauglinak választania kell, hogy fájó szívvel visszatér az emberek világába, vagy a vadonban marad.

Nézz körül a fiókokban, keress néhány papírzacskót és használ fel őket! A barnákból készülhet a barnamedve, ha tiszta fehéret találtál, akkor már is van egy jegesmedvéd vagy fekete kartonnal kiegészítve pandát csinálhatsz. Ha egy barna papírzacskóra vágsz egy lyukat, akkor már is kész a medve barlangja, amelyből előbújhat a medvénk. A zacskó elejére ragasz fákat, köveket, hogy még szebb legyen!

zacsko-medve za
http://www.enchantedlearning.com/crafts/puppets/paperbag/

melegszivuNicholas Oldland: A melegszívű medve

A történetek három jó barátról szólnak: egy  hebrencs hódról, a jámbor jávorszarvasról és a melegszívű medvéről. A három szereplő felváltva kap főszerepet a bájos, könnyed humorú, tanulságos, de nagyon is mai mesékben. A szerző, Nicholas Oldland könyvének remek, lényegre törő és vidám szövege mellett a velük összhangban álló egyedi képi világ is része a meghatározó élménynek, amit a könyvek olvasása jelent. A melegszívű medve című mese arra tanít meg bennünket, hogy mekkora hatalma lehet egy szívből jövő ölelésnek és mennyi mindent elérhetünk vele.

Az első mackó elkészítéséhez nincs másra szükség mint különböző szélességű és hosszúságú kartoncsíkokra, melyeket azután csak egymáshoz kell ragasztanod. A másik képen egy egyszerű ötletet láthatsz a régi CD-k újrahasznosítására.

gurigami cd-medve
http://gurigami.blogspot.nl/2012_02_01_archive.html http://www.artsandcraftskids.net/easy-bear-crafts-for-kids/

kistigris

Janosch: Kistigris és Kismackó Panamában

„De jó, ha az embernek van egy barátja! Akkor aztán semmitől sem kell félnie.” Sokszor elhangzik ez a mondat Janosch bűbájos mesekönyveiben. Kistigris és Kismackó, a történetek főszereplői, ezzel vigasztalják egymást, ha utoléri őket a balszerencse. Márpedig az utoléri. Hol a nemtörődöm Róka, hol a királyi adószedő, hol a Nagy Hegyi Rabló alakjában. De Kistigris és Kismackó minden viszontagságon át megőrzi szilárd véleményét, hogy az élet borzasztóan szép.

Kistigris és Kismackó kalandjairól további könyvekben is olvashatsz pl. Kimackó Mentőszolgálat, Halló, itt Kistigris!

Biztosan ismered a boszorkánylépcső hajtogatást, ugyanis arra lesz szükséges ennek a két aranyos mackónak az elkészítéséhez. Ha nem akkor segítek. Szükségünk lesz hozzá két egyforma hosszú és széles papírcsíkra. A két csíkot végét egymásra merőlegesen összeragasztjuk. Az alsó csíkot mindig keresztbe ráhajtjuk a másikra és lépésről lépésre kialakul a lajtorja. Ha kész a két végét leragasztjuk és ahol szükséges, a maradékot levágjuk róla. Így készül az egyik mackó teste és a másik keze és lába. Ezeket kell a barna kartonból a sablonok alapján kivágott testrészekre ráragasztani.

macika-harmonika macika-harmonika2
http://mivagyunk.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1091221

 

jegesmedvekMary Pope Osborne: Jegesmedvék között

A Csodakunyhó sorozat főhősei egy testvérpár Jack és Anni a házukhoz közeli erdőben, egy fa tetején csücsülő kunyhóra lesz figyelmes. Felkapaszkodnak, a kis házikó teli van könyvekkel. Kiderül, hogy ha kinyitják valamelyiket, azonnal abba a korba, arra a tájra kerülnek, amelyről a könyv szól. Számtalan kalandot élnek át térben és időkön át. A sarkvidéken bizony fogvacogtató a hideg, főleg ha egy szál pizsamában csöppen oda az ember. Jackkel és Annie-vel pont ez történik ebben a kötetben. A csodakunyhó azért repítette ide őket, mert ezen a sivár, fagyos vidéken kell megtalálniuk Morgan utolsó rejtvényének megoldását. Egy fókavadász veszi őket a pártfogásába, és barátságot kötnek néhány huskyval és két kedves boccsal is. Útjuk során megtudják, hogyan képes a több száz kilós jegesmedve járni azon a jégen, ami egy gyerek súlyát sem bírja el. És választ kapnak a kérdésre: vajon léteznek-e repülő mackók, s mi az az északi fény.

Egy ötlet ismét a wc-guriga újrahasznosítására. Csak be kell vonni a gurigát barna papírral, majd a sablon alapján kivágott fejet, kezet és lábat ráragasztani.

wc-guriga wc-guriga2

medvek_es_enRobert Franklin Leslie:A medvék és én

Egy fiatal aranyásó Kanadában, a végeláthatatlan erdőségekben, távol minden civilizációtól, aranyat mos a folyók hordalékából. Magányos élete közben három, néhány hónapos kis medveboccsal találkozik. A kis baribálok (amerikai feketemedvék) anyját egy vadász leterítette, s a magukra maradt kis állatok a fiatal aranyásóban vélték megtalálni védelmezőjüket, gondozójukat. A könyv olyan kis állatokról szól, amelyek maguk csatlakoztak az emberhez. A könyv elmeséli a kis feketemedvék sorsának alakulását az elkövetkező két évben. A „pótmama” úgy irányította életüket, hogy felnövekedvén képesek legyenek beilleszkedni természetes környezetükbe, az északi rengetegek életébe.

kepeslap kepeslap2

mackomesekMackómesék

“A mackó a gyermekek legkedvesebb játéka, puha, meleg, szorongatni való alvótárs. Ezzel – a sokszor emberi tulajdonságokkal is felruházott – társsal sok-sok minden történik, csetlik-botlik a többi játékállat között, óvodába megy, beköltözik a városba, imádja a mézet és fogorvoshoz jár. De ugyanilyen kedvesek az erdő bumfordi, játékos, a világgal ismerkedő “igazi” medvebocsai is. Kötetben neves szerzők meséit olvashatjuk, a magyar és külföldi népmesék legjavát, a játékmackók, az igazi medvebocsok és a medvék kalandjait. Mesegyűjteményünket ajánlható a 3-6 éves gyermekeknek és azoknak a felnőtteknek, akik megőrizték gyermeki lelküket és kíváncsiságukat.”

Nem szeretném, ha az összeállításból kimaradna az origami. Ezeket a medvéket akkor is könnyen meg tudod hajtogatni, ha nem vagy gyakorlott. Ha már rutinos hajtogató vagy, akkor érdemes eljönnöd a könyvtárba, mert nagyon sok origamival foglalkozó könyvünk van.

origami-medve Minolta DSC
http://origamiforkids.me/easy-origami-bear/2014/02/18 http://en.origami-club.com/unique/2bear/index.html 

medvebocsMathilde Bonetti: Medvebocs az éjszakában

Martina naplója 4.

A könyv írója szenvedélyesen szereti az állatokat és gyakran merít ihletet belőlük. E sorozatának főhőse Martina, aki a naplójában számol be kalandjairól. Ebben a kötetben Denisz szülei hívják meg vakációra. Egy esti séta során esik meg vele a következő: „Hirtelen megfordultam. Ha mindez csak tréfa, akkor én…én…. De nem az volt. Mert ott, a föld út kellős közepén, egy sötét bundás kismackó hevert. A kezemet izgalmamban a számhoz emeltem és majdnem felkiáltottam. Képtelen vagyok leírni az érzést. A mackó alig volt nagyobb mint egy spániel. Az elején azt gondoltam, hogy csak a képzeletem játszik velem….” Vajon sikerül az eltévedt bocsot visszavezetni az anyjához?

Ugye aranyosak? Az első medve dióból és mandulából készült. A másik különlegessége, gogy mozogni is tud, ha  milton kapoccsal erősíted fel a mackó végtagjait és az oldalon látható módon fonallal összekötöd őket.

diobol-medve mozgo-medve
http://kats-time.blogspot.hu/2011/12/adventsbasteln-nr-2-susse.html http://www.kidsweb.de/basteln/hampelfiguren/
hampelbaer_basteln.htm

Végezetül még néhány híres medve, akikről szintén nem szabad elfeledkeznünk az összeállításunkban:

brumi az iskolaban fulesmacko2 vackor
macko ur paddington micimackó
macoka  tv-mai dörmögőék

Ha szeretnél további medvés olvasnivalót, akkor a Maci bolt oldalán a Mackó könyvtár menüpontban érdemes körülnézned: http://www.macibolt.hu/pag/macko_konyvtar.php

Barkácsolásra és olvasásra fel!

Jó szórakozást!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 3 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .