Ezúton tájékoztatjuk Tisztelt Olvasóinkat, hogy újraindítjuk intézményünkben a kapualji szolgáltatásunkat. A szolgáltatás első napja 2021. április 13. (kedd) 10 óra.

Bánfalvi Fiókkönyvtárunk kapualji szolgáltatása 2021. április 19-től érhető el.

A járványhelyzet idején elindított szolgáltatásunk a korábbi gyakorlatnak megfelelően működik:

Igényeiket e-mailben (konyvtar@szivk.hu), vagy online katalógusunkból félretétellel jelezhetik.

Amennyiben nem konkrét dokumentumot szeretnének, szerző vagy cím, továbbá témakör szerint is kérhetők könyvek.

Válasszanak ki maximum 8 könyvet könyvtárunk állományából!

Ezután várják meg visszajelzésünket e-mailben! Jelezzük Önöknek, ha már kölcsönözhető a kért dokumentum és átvehető a könyvcsomag.

Az átadás-átvétel a Központi Könyvtár kapualjában történik az alábbi időpontokban:,

Kedd: 10-18 óráig
Szerda: 10-16 óráig
Csütörtök: 10-16 óráig
Péntek: 10-18 óráig

A szolgáltatást minden beiratkozott olvasónk térítésmentesen veheti igénybe.
A visszahozott könyveket 3 napos karanténban tartjuk és ezt követően vállnak újra kölcsönözhetővé. A higiéniás szabályok maximális betartásával készítjük össze a csomagokat.
Minden más szolgáltatásunk szünetel.

A zárvatartás ideje alatt továbbra sem számítunk fel késedelmi díjat.

 

Szeretettel várjuk Olvasóinkat!

November 11. Márton nap

November 11. Márton nap

TOURS-SZENT MÁRTON ÉLETE (Savaria 316/317 – Candes 397)

Ünnepe: november 11.

Kr.u. 316-ban vagy 317-ben született Saváriában, a mai Szombathelyen. Szülei jómódú pogányok, apja katona. Gyermekkorát Itáliában (Pavia) töltötte. 12 éves korában lett hittanuló (katekumen).

15 évesen sorozták be a császári seregbe, ahol vitézsége mellett kitűnt jólelkűségével, felebaráti szeretetével és egyszerű életmódjával.A legenda szerint Amienben történt az, hogy köpenye felét egy didergő koldussal megosztotta. 339-ben keresztelkedik meg és két év múlva elhagyja a hadsereget, hogy Istent szolgálja.

355-ben visszatér szülőföldjére téríteni, többek között édesanyját is megkereszteli. 360-ban alapítja meg az első szerzetesi közösséget Galliában (Ligugé kolostor).

371-ben Tours püspökévé választják. Az ehhez kapcsolódó legenda szerint ő meg akart maradni szerzetesnek, ezért egy libaólba bújt el az emberek elől. Az állatok azonban hangos gágogásukkal elárulták. Püspöki munkája során nagy gondot fordított a falvakban végzett térítői munkára. Évente végiglátogatta vidéki egyházközösségeit. Egyik vidéki egyházkerületében, Candes-ben a 397-es évben megbetegedett és ott halt meg  (november 8.), a temetésének napját a hagyomány november 11-re teszi. Tours-i sírja híres zarándokhely lett.

Ehhez a naphoz szorosan kapcsolódik a képen latható állat a liba vagy talán a lúd? Időzzünk el ennél egy kicsit. Sokan a kettőt szinonimaként használják, pedig a liba nem más, mint a lúd 10-12 hetesnél nem idősebb szaporulata. A ludaknál a fiút gúnárnak, a lányt tojónak nevezik.

A hagyomány szerint: “Aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezik.”

Olvasói belépés

Vonalkód
Jelszó

Az olvasói belépéshez szükséges az olvasójegyen található vonalkód, továbbá a jelszó, ami a születési dátum nyolc számjeggyel, pl.: 20120821. A jelszó belépés után módosítható.

Katalógus gyorskeresés

Cím
Szerző

Archívum