A Magyar Kormány 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelete 5. §. c pontja alapján a mai naptól
(2020. március 17.) könyvtárunkban és összes telephelyén
szünetel minden személyesen igénybe vehető szolgáltatás.

A zárva tartás idejével a beiratkozások érvényessége és a kölcsönzési határidők meghosszabbodnak.

Az intézmény honlapján és közösségi oldalain folyamatosan tájékoztatjuk Önöket és új tartalmakat osztunk meg.

Köszönjük türelmüket és megértésüket!

November 11. Márton nap

November 11. Márton nap

TOURS-SZENT MÁRTON ÉLETE (Savaria 316/317 – Candes 397)

Ünnepe: november 11.

Kr.u. 316-ban vagy 317-ben született Saváriában, a mai Szombathelyen. Szülei jómódú pogányok, apja katona. Gyermekkorát Itáliában (Pavia) töltötte. 12 éves korában lett hittanuló (katekumen).

15 évesen sorozták be a császári seregbe, ahol vitézsége mellett kitűnt jólelkűségével, felebaráti szeretetével és egyszerű életmódjával.A legenda szerint Amienben történt az, hogy köpenye felét egy didergő koldussal megosztotta. 339-ben keresztelkedik meg és két év múlva elhagyja a hadsereget, hogy Istent szolgálja.

355-ben visszatér szülőföldjére téríteni, többek között édesanyját is megkereszteli. 360-ban alapítja meg az első szerzetesi közösséget Galliában (Ligugé kolostor).

371-ben Tours püspökévé választják. Az ehhez kapcsolódó legenda szerint ő meg akart maradni szerzetesnek, ezért egy libaólba bújt el az emberek elől. Az állatok azonban hangos gágogásukkal elárulták. Püspöki munkája során nagy gondot fordított a falvakban végzett térítői munkára. Évente végiglátogatta vidéki egyházközösségeit. Egyik vidéki egyházkerületében, Candes-ben a 397-es évben megbetegedett és ott halt meg  (november 8.), a temetésének napját a hagyomány november 11-re teszi. Tours-i sírja híres zarándokhely lett.

Ehhez a naphoz szorosan kapcsolódik a képen latható állat a liba vagy talán a lúd? Időzzünk el ennél egy kicsit. Sokan a kettőt szinonimaként használják, pedig a liba nem más, mint a lúd 10-12 hetesnél nem idősebb szaporulata. A ludaknál a fiút gúnárnak, a lányt tojónak nevezik.

A hagyomány szerint: “Aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezik.”

Olvasói belépés

Vonalkód
Jelszó

Az olvasói belépéshez szükséges az olvasójegyen található vonalkód, továbbá a jelszó, ami a születési dátum nyolc számjeggyel, pl.: 20120821. A jelszó belépés után módosítható.

Katalógus gyorskeresés

Cím
Szerző

Archívum