“Medvék miden mennyiségben”

A mai naphoz (február 2.) kötődik az a népi megfigyelés, mely szerint, ha a barlangjából kijövő medve a napsütéses idő miatt meglátja az árnyékát, akkor megijed és visszamegy. Ez azt jelenti, hogy folytatódik a tél és még negyven napig tart a hideg. Ha borús idő van, akkor pedig a medve már nem megy vissza barlangjába és kezdődhet a tavasz.

Jön a tavasz, megy a tél,maci alszik
Barna medve üldögél:
“Kibújás bebújás?
Ez a gondom óriás!

Barlangból kinézzek-e?
Fák közt szétfürkésszek-e?
Lesz-e málna, odu-méz?
Ez a kérdés, de nehéz!”

/Weöres Sándor: A medve töprengése /

Az alábbi összeállításban található könyvsorozatok segítségével, akkor sem kell nélkülöznünk a mackók társaságát, ha visszabújnak a barlangjukba.

Marék Veronika Boribon sorozata 1-4 éves gyerekeknek
Marék Veronika 1970-es években írt, immár klasszikus sorozatának főszereplői Boribon a játékmackó és Annipanni a harminc évvel ezelőtti gyerekek – azaz a mai szülők – kedvencei voltak, és úgy tűnik, a mai gyerekeknek is ugyanúgy a kedvenceivé váltak. A hétköznapi, minden gyerek számára ismerős, ugyanakkor nem didaktikus történetek, a jól követhető párbeszédek, a kedves és karakteres rajzok Marék Veronika “védjegyei”. A régi kötetek után mindenki nagy örömére újabb történetek is megjelentek.

boribon1  boribon2 boribon3 boribon4
boribon5 boribon6 boribon7 boribon8
boribon9 boribon10 boribon11 boribon12


Karma Wilson Medve sorozata 2-5 éves gyerekeknek

Négy könyv a négy évszakra. Főhőse mindannyiunk örök kedvence, aki hol lompos, loncsos és bozontos, hol lány, hol fiú, hol dörmög, hol bömböl: a medve. A tréfás versbe szedett mesék szövegének, kedves és kifejező rajzainak, finom színeinek senki nem tud ellenállni.

medve3 medve1 medve2 medve4


Csukás István Brumm Brumm Brunó sorozata 2-5 éveseknek

Brum Brum Brúnó, a tányértalpú bársonybocs kalandjai szárazon és vízen Tony Wolf illusztrációival.
Csukás István életműve megtalálható az 1998 tavaszán létrejött Digitális Irodalmi Akadémián, melynek célja a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásainak átmentése a digitális korba, értékeinek megőrzésével, közvetítésével, népszerűsítésével.
http://dia.jadox.pim.hu/jetspeed/displayXhtml?docId=248&secId=23354

csukas1 csukas2 csukas3


Jutta Langreuter Kismackó sorozata 2-5 éveseknek

A sorozat főhőse Kismackó kíváncsi és tele van kalandvággyal. Megtudja milyen az óvoda, kistestvére születik, és olyan hétköznapi dolgok is megesnek vele, hogy nem tud elaludni. Szuper elnyűhetetlen és megunhatatlan sorozat kicsiknek.

kismacko3 kismacko4 kismacko4


Kormos István Vackor sorozata 3-6 éves gyerekeknek

Mindenki kedvence Vackor a piszén pisze kölyökmackó most újra él a lapokon. Rövid, ritmikus, fülbemászó versekben fára mászik, csavarog, óvodába megy, világot lát, és eljut az iskolába is .

vackor3

Vackor az óvodában

vackor2 vackor1

Mindhárom történet

Bodó Béla Brumi sorozata 4-7 éveseknek
Brumi mackó, Bodó Béla kedves medvebocsa olyan halhatatlan figurája a magyar irodalomnak, amilyen Milne Micimackója az angol gyermekirodalomnak. Mindketten bájosan naivak és lusták, de eme gyarlóságaik csak még inkább az ifjú olvasó szívébe lopják őket. Életének mindennapi, a gyerekek számára fontos történéseit több köteten keresztül követhetjük nyomon.

brumi1 brumi2 brumi3 brumi4 brumi5


Gyárfás Endre Dörmögőék kalandjai 3-6 éveseknek

Gyárfás Endre bájos és humoros verses meséit olvasva megismerkedhetünk Dörmögőék családdal a három kölyöknek – Bercinek, Marcinak és Borinak – kalandos, mulatságos életével.

dörm1 dörm2 dörm4 dörm3 dörm5


Janosch Kismackó sorozata 3-6 éveseknek

Janosch, a népszerű német író-grafikus Kistigrissel és Kismackóval megteremtette saját országának kultuszfiguráit. A két szeretnivaló szövetséges jóbarát, Kismackó és Kistigris idillien él a folyóparti kis házban: gombásznak, halásznak, desszertnek pedig erdeibogyó-kompótot falatoznak. Számtalan vidám kaladjukról számolnak be ezekben a kötetekben.

ja1 ja2 ja3 ja4 ja5


Bátky András Pipogya sorozata 6-10 éveseknek

Hogy kicsoda Pipogya? Igazából Medve Alfonznak hívják, a hatodik kerület szívében lakik, legfőbb ismertetőjele, hogy láthatatlan. Csak úgy, mint a többi városi vadállat. Csupán néhány kivételezett gyerek láthatja őket… Gyerekek és állatok életreszóló barátságot kötnek, megalakul a VEST (Vadállat Embert Segítő Társaság – vagy inkább Városi Eső Sanyarú Tél?), összeismerkednek a titokzatos Aranykával, a manóval, és egy igen komoly küldetést kell végrehajtaniuk…

pipogya1 pipogya2


Sebők Zsigmond Mackó úr sorozata 6-10 éveseknek

Sebők Zsigmond Mackó úrról szóló ifjúsági regényei a Monarchia korába repítik vissza a mai olvasót. A Bakonyba és az Alföldre Zebikével és Dorkával, a tengerre — Fiuméba és Velencébe — egyedül utazik a híres világutazó. A történetek főszereplői állatok — medvék, rókák, kutyák –, akiket az emberek emberként kezelnek. Mackó Muki máramarosi földbirtokos és mézesgazda, aki úri pompával járja be az országot, de alig várja, hogy visszatérjen otthonába. A fiatal olvasók megismerhették és megismerhetik távolabbi régiók nevezetességeit, szokásait.

se1 se5 se3 se4 se2


Michael Bond Paddington sorozata

A Legsötétebb Peruból potyautasként Angliába áthajózó kis medve története a világirodalom klasszikus értékei közé számít, nem csak a gyerekek számára. Medvénk egy szál bőrönddel, egy majdnem üres marmeládés üveggel érkezik London egyik pályaudvarára, a Paddingtonra, nyakában kartonlap, rajta írással: Kérem, törődjenek ezzel a medvével! Köszönöm. Mr. és Mrs. Brown figyel föl rá, tőlük kapja a Paddington nevet, s ettől kezdve házukban élhet és családtag lesz. A bájos medve mulatságos kalandjai több köteten keresztül szórakoztatnak bennünket.

pa1 pa2  pa3  pa4 pa5

És a végére, hogy a versek se maradjanak ki említsük meg Tandori Dezső nevét.

ta1 ta2

Hamarosan következik összeállításunk második része is az egyedi kötetekkel.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × négy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .