Kezdjük együtt az iskolát! Iskolakezdést segítő könyvek a gyermekkönyvtár állományából

Hamarosan kezdődik az óvoda és az iskola. Nagyon fontos a szülőnek és a gyerekeknek is az új helyzetre való ráhangolódás, felkészülés ráhangolódni, felkészülni az új közösségbe kerülésre, az új kihívások közé, az új szabályrendszerbe való beilleszkedésre.
Ilyenkor e gyerekben és a szülőkben is számtalan érzés kavarog: izgalom, öröm, félelem, szorongás. A szorongás leküzdésének jó eszköze lehet a közös meseolvasás, amely egyrészt ismereteket közvetíthet a gyerekeknek a rájuk váró újdonságokról, másrészt lehetőséget teremt a beszélgetésekre. Sokszor nem is a történet a fontos, hanem sokkal inkább az azt követő beszélgetés.
A könyvek alapján a szülők megbeszélhetik gyermekeikkel, mi várja őket az iskola falai között, megoszthatják emlékeiket, tapasztalataikat gyermekükkel. A gyerekek pedig elmondhatják félelmeiket, szorongásaikat, amelyeket kibeszélve máris könnyebb lesz minden.

Reméljük segíthet ebben ez az összeállítás, amelyet könyvtárunk anyagából készítettünk.

Arrou-Vognod: Liza és Micsoda az iskolában (A 85)
Liza iskolába megy. De barátját, Micsodát nem hagyhatja otthon! A kutyust a táskájába rejti a vonalzók, a balettcipő, a félig megrágott cukorkák és a füzetek közé.
De Micsoda nem sokáig bújkál…

Bálint Ágnes: Iskola a faliszekrényben (B 20)
„Szilvi és Tatuska olyan jól megértik egymást, hogy csuda!” – mondogatja mindig Szilvi édesanyja. A kislány és nagyapja között valóban különleges a kapcsolat: együtt szépítgetik a kertet, jókat beszélgetnek, s néha elgyalogolnak ahhoz az iskolához, ahová Szilvi szeptembertől járni fog. Közösen szerzik be a szükséges tanszereket, és azt is megbeszélik, hogy Tatuska fogja majd Szilvit az első napon iskolába kísérni. Csak az a baj, hogy a kislány már nagyon türelmetlen. Hogyan bírja ki azt a két hónapot az első becsengetésig? Tatuska megtalálja a megoldást. Különleges meglepetést készít: papírdarabokból, régi üvegcsékből, gyufás skatulyákból és más holmikból apró iskolát épít a kislánynak a faliszekrényben…

Bodó Béla: Brumi az iskolában (B 72)
Brumi életében eljött a nagy pillanat: a kis medvebocsból immár iskolás nagy mackó lett. A népszerű Brumi-sorozat hőse ebben a kötetben első osztályos élményeiről számol be. Bár Brumi és új barátai, köztük Dagi, Panasz Muki, Pulykapipi és Jócsont az iskolában nem tanulnak mézevést, málnaszedést vagy mogyoróropogtatást, de azért nagyon jól érzik magukat. rengeteg új, izgalmas dolgot tanulnak, és megannyi kalandba keverednek.

Disney, Walt: Micimackó első napja az iskolában (D 68)
Mi a csuda az az iskola? Lehet ott játszani, ugrándozni? Vajon pelyhes-bolyhos állatkák is boldogulnak vele? Micimackó és barátai tele vannak kérdésekkel, s meg sem állnak Róbert Gidáig, aki aztán elmeséli, milyen hasznos dolgokat lehet ott tanulni, de azért egy kis játékra is jut idő.

Donelly, Elfie: Benjamin az elefánt és az iskola (B 50)
Az iskolában az újvárosi állatkert népszerű lakója, Benjamin, az elefánt tanítja a gyerekeket.
A városka lakói mégsem látják szívesen az olyan tanárt, aki a játékot, a főzőcskézést, az erdei kirándulást vagy a cirkuszt fontosabbnak tartja a tanulásnál. Ám Benjamin diákjai a sok szórakozás mellett számolni, írni és olvasni is szépen megtanulnak. Vajon mi lehet Benjamin módszere?

Érsek Rózsa: Első nap az iskolában (E 90)
Érsek Rózsa története egy kislány első napját mutatja be az iskolában Jó kiindulási alap lehet az iskolai élményekről való beszélgetéshez.

Finy Petra: Iskolások kézikönyve (F 59)
Finy Petra: Iskolások kézikönyve fiúknak

A könyvek kedves, humoros, részletes az iskola élet legtöbb területére kiterjedő útmutatók az iskolába készülő gyerekek számára. A hiánypótló művet Pásztohy Panka finom rajzai hozzák még közelebb a gyerekekhez. Ajánljuk minden olyan leendő elsősnek, aki szeretne előre tájékozódni arról, hogy pontosan mi vár rá.

Horse, Harry: Kisnyuszi suliba megy (H 83)
Kisnyuszi nagyon izgatott. Elérkezett ugyanis az a nap, amikor iskolába megy. Megfésüli játék lova sörényét, szalagot köt rá, és ketten együtt nekiindulnak a nagy útnak…

Iskolás leszek (diafilm) (I 74)
Kovács Andris nagycsoportos ovis, szeptembertől iskolába megy. Nővére már 2-dik osztályos, tud számolni, írni . Andris nagyon várja, hogy iskolás legyen.

Janikovszky Éva: Már iskolás vagyok (J 32)
Micsoda boldogság és dicsőség az első iskolatáska! Dani is büszke örömmel indul iskolába, ahol a lelkesedése lohad ugyan, de érdeklődése nőttön-nő. A felnőttek kérdésére, hogy jó-e iskolába járni, Dani nem tud válaszolni. Van amikor jó, s van, amikor rossz. Érvek és ellenérvek az iskola és az óvoda mellett is.

Kormos István: Vackor az első bében (K 70)
Micsoda mulatság egy mackógyerek az osztályban! Nagy mancsa és körme ellenére Vackor ügyesen tornázik, könnyen megtanul olvasni és számolni, és hamarosan a gyerekek kedvence lesz. Ám amikor tavasszal kisüt a nap, a piszén pisze kölyökmackót csavarogni hívja medve természete, és aznap nem megy iskolába. Vajon mit szól ehhez az első bé? A Vackor sorozat ezen kötete a már ismert humorral és bájjal mutatja be a gyerekeknek az iskolakezdést, segít felkészülni erre a nehéz, de izgalmas időszakra

Miklya Luzsányi Mónika: Zoknimanó és a sulicsoda (M 66)
Az iskola egy csodadolog! Főleg, ha az embert Harmat Viola tanító néni tanítja. Ezért várja már Soma is az iskolát. És várja már Mikula, a zoknimanó is, mert nagyon szeretne megtanulni olvasni.

Schneider, Liane: Bori iskolába megy (S 34)
Végre elérkezett a nap: Bori iskolába megy! De míg egy óvodásból igazi iskolás lesz, még annyi izgalmas dolog vár rá, és rengeteg új holmira is szüksége van. Vajon teljesül Bori minden vágya? Az ovisok ebből a kötetből megismerhetik Bori első iskolai élmenyeit.

Siegner, Ingo: Kókusz Kokó iskolába megy (S 55)
Kokó, a kis sárkány alig fér a bőrébe. Csodálatos napra ébredt: ma fog először iskolába menni! Útközben találkozik Oszkárral, az aprócska felfalóval. A kis ragadozó nem mehet iskolába, mert a szülei megtiltották. Oszkár nagyon szomorú, hogy nem tanulhat meg számolni és írni. Vajon sikerül a két kis sárkánynak meggyőzni Oszkár szüleit arról, hogy az iskolában rengeteg hasznos ismeretre lehet szert tenni?

Sörensen, Hanna: Indulj iskolába Borival! (S 83)
Bori körbevezeti az olvasót az iskolájában, megmutatja a tantermeket és az iskolaudvart, elmondja, mit kell vinni az iskolába, hogyan kell ügyesen és balesetmentesen közlekedni az utcán, elmeséli, milyen finomságokat szokott tízóraira csomagolni. A könyv lehetőséget teremt a közös barkácsolásra, útmutatásai alapján készülhet órarend, könyvjelző és sok minden más is.

Stewart, Amber: Tacsipacsi iskolába megy (S 91)
Tacsipacsi nagyon vágyott az iskolába! Ám, amikor elérkezett az első nap, a kiskacsa hirtelen elbizonytalanodott: tényleg olyan jó hely az iskola? Érthető – iskolássá válni nagyon nagy lépés! A kedves kis történetben a kiskacsa egyre nyugodtabbá és vidámabbá válik ezen a bizonyos első napon. Megnyugtatja az iskola derűs légköre, és az, hogy a táskájából sorra kerülnek elő a bizonyítékok: a mamája itt is vele van, a mama szeretete mindenhová elkíséri.

Szepes Mária: Pöttyös Panni az iskolában (SZ 70)
Pöttyös Panni naplót ír legjobb barátnőjének, a kis orosz Tamarának hogy beszámolhasson neki a legérdekesebb eseményekről amik első osztályos korában történtek vele. Hogyan mesélhetné el élményeit levélben Tamarának, ha még nem tanult meg írni? A nagymama remek ötlettel áll elő: naplót vesz Panninak, aki pedig a legmulatságosabb kalandokat a füzetlapokra rajzolja. Kockás Peti bezzeg rögtön tudni akarja, mit jelentenek a rajzok Pöttyös Panni naplójában! A klasszikus történet egészen biztos ismerős minden szülőnek.

Tomor Anita: Az ovinak vége, irány az iskola! (T 64)
Minden ovis életében eljön egyszer az az idő, amikor el kell búcsúzni az óvó néniktől, a kispajtásoktól és az óvoda játékkal, kacagással teli mindennapjaitól. A nagycsoportos gyerekek egyre többet hallják: szeptemberben bizony kezdődik az iskola! De vajon mi fog történni ott? Milyen lesz? Miket fognak tanulni? – megannyi kérdés sorakozik a kis fejükben, anélkül, hogy kimondanák. Tomor Anita mesekönyve az iskolába készülő gyerekeknek és a szüleiknek szól. Nem csak mi, szülők izgulunk az iskolakezdés miatt, a gyerekeknek talán sokkal több félelmük van.

Vadadi Adrienn: Leszel a padtársam? (V 11)
Lea, Peti, Maja, Ákos, Dorci, Dani: a nagy ovisok, a gyerekek jó ismerősei már iskolába mennek! Persze vannak új gyerekek is: a mindentudó Eszti, az icipici Fülöp, Árpi, az álmodozó, Soma, a a vagány. Ki félénken lépte át az iskola küszöbét, mint Maja, ki magabiztosan, mint Lea, de egy biztos, mindannyiuknak rengeteg újdonságot tartogatnak az elkövetkező hetek! Mert bizony itt már órák vannak és órarend, – jelentkezés váltja fel a bekiabálást, testnevelés van torna helyett, az ebédlőben sem tesznek mindent a gyerekek elé. Szép lassan a rajzolás, ugrándozás és sok-sok érdekes játék közepette írni, olvasni, számolni is megtanulnak az újdonsült elsősök, akik hamar rájönnek: az iskolában éppen olyan jó lenni, mint az oviban! Minden alsós polcán ott a helye!

Valdes, Leslie: Dóra iskolába megy (V 23)
Dóra és Csizi iskolába indul. A tanító néni is az iskola felé biciklizik. Csakhogy kilyukad a bicikli kereke, pedig a tanító néninek előbb kell beérnie az iskolába, mint a kisdiákoknak. Vajon sikerül Dórának és Csizinek segítenie, hogy időben beérjenek a tanító nénivel? Megtudjátok Dóra legújabb kalandjából.

Weber, B.: Égszínkék nyulacska iskolába jár (W 35)
Amíg a legtöbb nyuszinak szürkés, barna vagy fehér bundája van, a könyv főhőse a mi kis nyulacskánk égszínkék bundával jött világra. Flop az égszínkék nyulacska, ma megy először iskolába, olvasd el mi történik vele. A könyvben még három kedves történet szól róla és barátairól.

Chászárné Simon Alice: Ősszel iskolás leszek (371 C 16)
Milyen az az iskola?
Mit fogunk ott csinálni?
Ott is lehet játszani? – tesznek fel százféle kérdést nap mint nap az első osztályba készülő gyerekek. Ezzel a könyv segít választ adni kérdéseikre, és abban, hogy örömmel, buzgalommal telve kezdhessék életük új szakaszát.

Beaumot, Émilie: Képes mindentudó az iskoláról (Nézd milyen … sorozat) (372 B 43)
A könyv játékos feladatokat tartalmaz, amelyek fokozatosan válnak egyre nehezebbé. A változatos játékok bevezetik a kis olvasót a hangok, a betűk és a számok világába. Memóriájukat és gondolkodásukat is dolgoztatniuk kell a megoldáshoz. Az óvodai játékok után ez a Képes mindentudó abban is segít, hogy a gyermek félelem és szorongás nélkül léphesse át az iskola küszöbét.

Bondarenko, Birgit : Iskolás leszek! (Mi micsoda junior sorozat) (373 B 77)
Sári és Olivér ősszel kezdik az iskolát. Addig még sok az elintéznivaló: például iskolatáskát kell venni és megismerni az iskolába vezető utat. Szeptemberben aztán eljön a nagy nap!Hogyan telik az első nap? Igazi kedvcsináló olvasmány, interaktív elemekkel.