Tisztelt Olvasóink!

Központi Könyvtárunk a 194/2021. (IV. 26.) Korm. rendelet, valamint a 3/2021.(IV. 30.) BM határozat értelmében újra kinyitja kapuit.

Szolgáltatásaink az alábbi lehetőségek szerint érhetők el:

VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNNYAL RENDELKEZŐ,
valamint a 18. életévét be nem töltött olvasóink csak beoltott felnőtt kíséretében látogathatják szabadon a könyvtár tereit.

VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNNYAL NEM RENDELKEZŐ OLVASÓINK
továbbra is a kapualji szolgáltatásunkat vehetik igénybe.

Évközi nyitvatartás:
HÉTFŐ: Zárva
KEDD: 10-18 óráig
SZERDA: 10-16 óráig
CSÜTÖRTÖK: 10-16 óráig
PÉNTEK: 10-18 óráig
SZOMBAT: 10-13 óráig

Szeretettel várjuk Olvasóinkat!

Készítsünk papírhuszárt!

Készítsünk papírhuszárt!

Az 1848-1849 másfél éve a forradalom és szabadságharc időszaka.  1848 márciusában forradalmi változások kezdődtek el. Országunknak független felelős kormánya alakult Batthyány Lajos vezetésével. Hosszú idő eltelte után ismét az határainkon belül születtek meg az országra vonatkozó legfontosabb döntések. Az átalakulás nem történhetett békés körülmények között, vívmányi védelmében az ország kénytelen volt a fegyverek erejére támaszkodni. A kormány már 1848 májusában elkezdte egy önálló fegyveres erő megszervezését szinte a semmiből. A honvédsereg három fő fegyverneme: a gyalogság, a lovasság, a tüzérség volt. Speciálisan magyar alakulatnak számított a huszárság, mely a lovasság zömét alkotta.

Ez az 1848/49-es honvédség történelmet írt, képes volt megállítani a horvát bán sokkal nagyobb létszámú csapatait, elviselte a téli hadjárat nehézségeit és kevesebb mint egy évvel születése után a határokig kergette az osztrák csapatokat. Képes volt állni a sarat Európa egyik legjobb haderejével szemben egészen addig, míg egy még hatalmasabb hadsereg, az orosz cár hadereje tört az országra.  A hatalmas túlerő végül legyőzte a magyar hadsereget, de teljesítményük nemcsak a korabeli Európa elismerését érdemelte ki, hanem az utókorét is.

huszarbaba0001Ha szeretnél készíthetsz magadnak egy ilyen huszárt, melyet tetszésed szerint felöltöztethetsz.

Letölthető sablonok: 1. ; 2.

Ha kíváncsi vagy rá, hogy a mi huszárjaink melyik ezred katonái, illetve ha te is megfelelően  szeretnéd kiszínezni a sablonokat, akkor Somogyi Győző könyvei segíthetnek. Néhány kép A szabadságharc hadserege című könyvéből:

huszar7huszar6huszar5
huszar2huszar3huszar4huszar1

Olvasói belépés

Vonalkód
Jelszó

Az olvasói belépéshez szükséges az olvasójegyen található vonalkód, továbbá a jelszó, ami a születési dátum nyolc számjeggyel, pl.: 20120821. A jelszó belépés után módosítható.

Katalógus gyorskeresés

Cím
Szerző

Archívum