A Magyar Kormány 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelete 2020. november 4. napjától Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. A 484/2020. (XI.10.) Kormányrendelet védelmi intézkedések alkalmazását rendelte el, amelynek alkalmazását a 3/2021. (I.8.) rendelettel 2021. február 1-ig meghosszabbította, így könyvtárunk továbbra is zárva tart. A járványhelyzet idején a korábban elindított KAPUALJI szolgáltatásunkat tovább folytatjuk. Hogyan működik? A visszahozott könyveket 3 napos karanténban tartjuk és ezt követően vállnak újra kölcsönözhetővé. A higiéniás szabályok maximális betartásával készítjük össze a csomagokat. Minden más szolgáltatásunk szünetel. A zárvatartás ideje alatt továbbra sem számítunk fel késedelmi díjat.   Szeretettel várjuk Olvasóinkat!
Barkácsoljunk együtt!

Barkácsoljunk együtt!

VIASZDÍSZEK

Biztos vagyok benne, hogy benneteket is éppúgy elvarázsol a gyertya lobogó lángja, mint engem és szeretitek vagy inkább szeretnétek a viaszt csepegtetni, de anya ennek nem igazán örül. Most itt az alkalom, hogy ezt kedvetekre tegyétek és a végeredmény egész biztosan anyukátok tetszését is meg fogja nyerni. A közelgő ünnepek előtt szeretnék bemutatni egy érdekes technikát, mellyel cseppről-cseppre tetszésetek szerint alakíthattok ki díszeket. Ez egy jó alkalom a háztartásban található gyertyamaradékok felhasználására is.

Hozzávalók:

 • színes gyertyamaradékok
 • gyufa vagy öngyújtó
 • kis edény (megtöltjük vízzel)
 • aranydrót
 • ragasztópisztoly
 • díszítéshez bármi, amit a fantáziád diktál
  (kagyló, száraz virágok stb.)
 • olló
 • pengekés
 • csipesz

Elkészítés:

A gyertyát gyújtsátok meg és a vízzel megtöltött edény felett és csöpögtessétek bele a viaszt, amely a felszínen marad, és így kialakul a dísz. Ha elkészültetek egy réteggel, akkor csepegtessetek rá egy újabbat is. Várjátok meg, amíg megszilárdul a viasz, ha a díszre öntötök egy kicsi vizet, akkor ez még gyorsabban bekövetkezik. A kész díszt pengekéssel válasszátok le az edény faláról vagy erre kérjetek meg egy felnőttet. Csak óvatosan, nehogy eltörjön a dísz. A kész díszen fűzzétek át a drótot és már akaszthatjátok is fel.
A díszre ragaszthattok bármit, ami tetszik nektek vagy amit otthon találtok.

Tipp!

 1. A díszt készítheted több színből is különböző alakzatokkal. Az edénybe kezdd el csepegtetni előbb az egyik színt mondjuk spirál formában. Ezt is két rétegben csináld. Ha egy-egy csepp mellémegy, akkor csipesszel könnyen eltávolíthatod. Majd ugyanezt tedd meg a másik színű gyertyával is. Ügyelj arra, hogy a viaszréteg elég vastag legyen, mert különben a dísz könnyen eltörhet. Íme a végeredmény:
 2. Ezzel a technikával különböző formákat is készíthetsz a süteményszaggató vízbe helyezésével.

Engedd bátran szabadon a fantáziádat és jó szórakozást az alkotáshoz!

Az ötlet forrása az UNIKAT c. újság

Olvasói belépés

Vonalkód
Jelszó

Az olvasói belépéshez szükséges az olvasójegyen található vonalkód, továbbá a jelszó, ami a születési dátum nyolc számjeggyel, pl.: 20120821. A jelszó belépés után módosítható.

Katalógus gyorskeresés

Cím
Szerző

Archívum