Barkácsoljunk!

Pohár- vagy edényalátét csuhéból

Ősszel nagyon könnyen beszerezhető alapanyag a csuhé vagyis a száraz kukoricalevél, amiből nagyon sok mindent lehet  készíteni. Csináljunk most együtt egy egyszerű edényalátétet!

Hozzávalók:

csuhé
olló

erősebb cérna vagy fonal

Elkészítés:

1. Első lépésben készítenünk kell egy jó hosszú fonatot a csuhéból.

A kukoricalevelek alsó kemény részét vágjuk le, majd osszuk három részre. A levéldarabokat az egyik végüknél szorosan kössük össze és fonjuk őket egymásba.

Ha elfogyott a levelünk, akkor újat kell hozzáadnunk, ezt mindig a középső levél alá helyezzük. Így folytassuk a fonást folyamatosan adva hozzá az új leveleket, amikor szükséges. A fonatból kiálló végeket ollóval vágjuk le. Végül szorosan kössük össze a fonat végét. Egy kb. 20 cm átmérőjű alátéthez 3,5 méteres fonatra lesz szükségünk.

2. Ha kész a fonatunk jöhet a következő lépés a csigaház formára történő tekerés. Az elején néhány centi után varrjuk össze úgy, hogy a tűbe fűzött cérnát teljesen átszúrjuk és áthúzzuk a betekert fonaton. Ez tegyük meg legalább kétszer, utána az öltéseket 2 centiméterenként kell megejteni és mindig az előző körhöz varrjuk a külső kört. Folyamatosan ügyeljünk arra, hogy a fonatunk jó szoros legyen.

3. Az öltögetést addig folytassuk, amíg az alátét el nem készül. Az utolsó kört is ugyanúgy varrjuk, mint az előzőket. A varrás befejezésénél készítsünk csomót, vágjuk el a cérnát és dolgozzuk el úgy, hogy ne lógjon ki.

Tippek:

Néhány jó tanács, hogy az elkészült mű még szebb legyen.

  • A kukoricaleveleket áztassuk meleg vízbe – de mindig csak annyit, amennyit feldolgozunk – így könnyebben megy majd a fonás. Elég néhány percig áztatni a leveleket. A nedves megpuhult leveleket áztatás után tegyük törülközőre.
  • Ha tiszta és fehér leveleket szeretnél, akkor beáztathatod fonás előtt valamilyen fehérítőszeres vízbe. A másik lehetőség, hogy az áztató vízbe kénport szórunk. A kénpor (borkén) mezőgazdasági boltokban szerezhető be.
  • A fonatot összevarrásakor gyengéden meghúzogathatod, hogy szebb legyen.
  • A fonat betekerésénél ügyelj arra, hogy a toldások miatt kiálló részek lehetőleg belülre kerüljenek, hogy ne látszódjanak.
  • Ha elkészült az alkotásod, akkor szép egyenletessé formázhatod, ha a legvégén bevizezed és egy nehéz tárggyal lepréseled.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × négy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .