Olvassunk és barkácsoljunk együtt! Középpontban a bagoly

Athéni drachma

A bagoly éjszakai madár lévén szoros kapcsolatban van az alvilággal, illetve a túl- és másvilággal, de sötétben látó szemei miatt az elrejtett ismerője, a bölcsesség jelképe is. A nemzetség tudományos neve (Athene noctua) mai napig is őrzi annak emlékét, hogy a régi görögök Athene – a tudomány istennője – szent madaraként tisztelték a kuvikot. Az Akropoliszon az istennő templomában nagy számban tartották és nevelték a szent madarat s mint tudjuk, a tudománynak a mai napig is jelképe. Éppen ezért gyakran találkozhatsz olyan képekkel, ahol könyvekkel együtt ábrázolják.

Ma mintegy 126 fajuk él az egész világon elterjedve. Hazánkban 11 fajukat találhatod meg.

gyongybagoly uhu-bagoly hobagoly

Ezek egyike az első képen látható gyöngybagoly, melynek állománya erősen veszélyeztetett. A második képen a hatalmas uhu a fülesbaglyok egyike, mely fokozottan védett faj hazánkban. A harmadik képen látható bagoly erősen hozzájárult ezen állatok népszerűségének növekedéséhez. Biztosan felismered, igen ő a hóbagoly Harry Potter madara Hedvig, aki tojó, de a hímek tollazat fehérebb.

E kis bevezető után szeretnék egy kis összeállítással kedvet csinálni nektek e gyönyörű állatok jobb megismeréséhez. Összekötve a kellemest a hasznossal, hiszen elmerülve az olvasnivalóban jobban megismerheted őket, majd pihenésképpen két regény között klassz dolgokat barkácsolhatsz. Ezek akár dísznek, akár indexajándéknak is nagyszerűek lehetnek.
Egy kis kedvcsináló ajándék, hogy jobban menjen az olvasás és mindig tudd, hogy hol tartasz.

Fekete István: Huhu

A folyó fölött emelkedő magaspart barlangjaiban emberemlékezet óta baglyok élnek. Az egymást váltó nemzedékek mindig ide hordják zsákmányukat, itt költik ki és nevelik fel fiókáikat, engedelmeskedve a bagolyélet sok évezredes törvényeinek. De sorsuk összefonódott az e tájon élő emberek sorsával is, a tatárjárás, a török hódoltság, a szabadságharc néhány jelenete ott tükröződött nagyra nyitott, figyelő szemükben. Ebben a folyóparti barlangban született Hú is, itt táplálták szülei, de mielőtt kirepülhetett volna, megjelent a barlangban az ember, és magával vitte Hút és két testvérét. Ezzel kezdődik a történet, melynek során Hú sok különös tapasztalatot szerez az emberek világában, míg végül a második világháború kitörésekor visszanyeri szabadságát. A mű olvasása közben az ember Hú-nak, a nagy bagolynak érzi magát, az ő szemével látja a világot.

A következő egyszerű ötletek alapanyaga papírzacskó, így mindjárt kevesebb lesz a hulladék, véded a környezetedet is

bagoly-zacsko1 bagoly-zacsko3
http://www.dltk-kids.com/animals/mbagowl.htm http://paper-escape.blogspot.hu/2013/10/brown-paper-bag-owl-favours-or-treat.html
bagoly-papirtanyer1 bagoly-ptanyer
http://easypreschoolcraft.blogspot.hu/2012/04/flying-owl-paper-plate-craft.html http://huppiemama.com/fall-kids-craft-paper-plate-owl/

katlan-titkaKathryn Lasky. A katlan titka (Ga-Húl őrzői 1.)

Sören a hóbaglyok által lakott Tyto királyságban született. Tyto egy egészen különleges királyság, messze bent az erdők mélyén, amelyet hóbaglyok laknak és uralnak. Az erdei birodalom nyugalmát könyörtelen ellenség veszélyezteti, amely Sören életét is örökre megváltoztatja. Még röpképtelen fiókaként elragadják, és egy félreeső helyen lévő völgykatlanba hurcolják. Itt működteti egy mindenre elszánt és rejtélyes bagoly társaság a Szent Ególiusz Árvafészek nevű intézményt, ahol az elrabolt Sören sortsársak százaival találkozik. Közöttük van Gülfi, a Sörennel egyidős tündérbaglyocska is, akivel Sören életreszóló barátságot köt. Elhatározzák, hogy nem hódolnak be az őket itt tartó zsarnoki akaratnak. Megszökni azonban csak felfelé lehet, ők pedig nem tudnak repülni. Mindenképpen meg kell tanulniuk, nem csupán azért, hogy magukat mentsék, de tőlük függ a békés bagolyközösségek sorsa is.
Magyarul sajnos még csak a sorozat első kötete jelent meg, de angolul további 14 is olvasható már.

A következő ötletek egy kicsit több munkát igényelnek, de a végeredmény megéri. Az első egy ajándékdoboz, melybe kis meglepetéseket rejthetsz, de dísznek sem utolsó. A második ötlet végeredménye pedig egy nagyon szép kép, melyet biztosan mindenki majd magának akar, ehhez sem kell más mint színes karton és 3D-s ragasztó.

bagoly-ajandekdoboz bagoly-kepeslap
http://gurigami.blogspot.hu/ http://mmmcrafts.blogspot.hu/2010/06/my-guest-post-3d-owl-art-tutorial.html

wesleyStacey O’Brien: Wesley kedvesem: Egy bagoly és egy lány különös és különleges története

Stacey O’Brien biológus 1985-ben, Valentin napon ismerte meg a négynapos gyöngybagolyfiókát – és a végzetes találkozás bámulatos, 19 évig tartó kapcsolattá nőtte ki magát. A szárnyideg-károsodott kisbagolyról megállapították, hogy soha nem tud majd tökéletesen repülni, és egyedül nem maradna életben a vadonban. O’Brien, a caltechi bagolylaboratórium fiatal asszisztensnője azonnal beleszeretett a szerencsétlenül járt bagolyfiókába, és magához vette a madarat. A humoros és megrendítő történet kettejük drámai, két évtizedes kapcsolatát meséli el.

Nézzünk kicsit körül más anyagok között. Egy kis maradék gyöngy és gyöngyfűződrót és a könnyen leszámolható képek alapján elkészítheted a saját gyöngybaglyodat. Klassz kulcstartó lenne belőle. Ha kicsit körülnézel odahaza biztosan találsz maradék fonalat, amelyből ezt a kis pom-pom baglyot. Kell hozzá egy kevés erősebb karton, amelyre a fonalat tekered és egy kis filc vagy anyag, amivel díszíted. A negyedik alkotáshoz spatulára és festékre lesz szükséged és készíthetsz magadnak például egy egyedi tolltartót az asztalodra.

bagoly-fonal spatula
http://cardsandschoolprojects.blogspot.hu/2011/09/popsicle-stick-craft-tutorial-ladybird.html
bagoly-gyongy2 bagoly-gyongy1
http://www.makingfriends.com/ponybead/pony_owl.htmhttp://25.media.tumblr.com/tumblr_ lmyiumuUt11qi91auo1_500.jpg

mowat

Farley Mowat: Baglyok a családban

Az izgalmas, kalandokkal teli történet Kanada egyik kis városában játszódik. A tavakban, a prériken és a nyárfaligetekben sokféle állat él, többek között pockok, hörcsögök és baglyok is. Hogyan kerül igaz, őszinte barátságba a főhős az állatokkal? Billy szeretetének alapja: „az állat nem tárgy, mint a játékszer, hanem VALAKI, élőlény, és úgy kell bánnunk vele.”
Az állatkedvelő Mowat család ifjú sarja e könyvében először egy, majd két bagoly történetét írja le, akik jószerivel családtaggá szelídültek náluk. Életszerűen ábrázolja a két bagoly egymástól eltérő „jellemét” és viszontagságos, közös kalandjaikat.

Látod, hogy mindenből lehet baglyot készíteni, még fenyőtobozból is. A ragasztópisztollyal vigyázz, nehogy megégesd magadat.

bagoly-toboz2 bagoly-toboz1

féltJill Tomlison: A bagoly, aki félt a sötétben

Hupp, egy bagolyfióka. Dundi és bolyhos. A szeme nagy és kerek. A tolla puha és pihés. Minden szempontból tökéletes, kivéve egyetlen dolgot… Nem szereti a sötétet. Ez pedig egy bagoly esetében komoly gondot jelent. Ezért nem tud vadászni menni a szüleivel. Ezért mindig éhes és a szülei mindig fáradtak. Muszáj tenni valamit! A mamája végtelen türelemmel hagyja, hogy fiókája maga fedezze fel, milyen jó dolog az éjszaka. Hupp minden fejezetben kicsit önállóbb, mindben találkozik valakivel, aki elmondja, hogy miért jó a sötétség. Így Hupp fokozatosan megismeri és amit ismerünk, attól már nem is félünk igazán.

Az alábbi három ötlet is nagyon könnyen elkészíthető. Az elsőnél kinyomtathatod a sablont és nincs más dolgod, mint kartonra átrajzolni, kivágni és ragasztani. A szárnyának a két kezedet kell körberajzolnod. A középső bagoly wc-papír gurigából és muffin papírból készül. Érdemes egy-kettőt elkérni anyától e célra. A harmadik, mely nálunk a foglalkozáson a legnagyobb sikert aratta hullámkartonból készült, melyet tekercsben és kisebb méretben is kapható. A kartont mi 1,5 cm széles csíkokra vágtuk fel, a szeme 1-1 csík volt, a teste 2,5 csík, ha nagyobbat szeretnél tekerj bátran.

bagoly-kez bagoly-muffinkapszli hullamkarton-bagoly
http://www.dollartree.com/Teacher-Idea-Wise-Ol-Owl-Craft/e132/index.ens http://couponsahmiam.blogspot.hu/2012/10/owl-craft-for-preschoolers.html http://www.mintamokus.com/tunderi-kis-bagoly-hullamkartonbol/

kék bagolyKristóf Attila: A kék bagoly

A titokzatos, zárkózott kisfiút, Ambut, aki a Havasok alján lévő Intézetben él, a szívében őrzött gyengéd hang szólítja és hívja s bár ő nem sejti, hogy ez a szólítás honnan és kitől származik, egy napon vándorútra kel. Az Intézet kerítése mellett patak folyik, azon túl kezdődik a Rengeteg. Az egyik égbenyúló fán hatalmas, kék bagoly ül. Amikor látja, hogy Ambu elindult, ő is szárnyra kel, s elrepül a távoli Nagyváros felé. A kisfiú az erdőben találkozik Bubbával, az anyai érzésekkel teli medvével, Pityuval a tudálékos papagájjal, Menyhérttel, a szemtelen mókussal, akik a szívükbe fogadják, s vele tartanak a hosszú, veszélyekkel teli Vándorúton. Hozzájuk csatlakozik Nati, az ezüstspániel, aki az Intézetből szökött Ambu után. A kalandos utazás során örök barátság szövődik közöttük. Végül Matusir, a kék bagoly segítségével elérik a távoli célt, s fény derül Ambu titkára, arra, hogy ki az, aki szólította, kinek az emléke rejtőzött a szíve mélyén. Bebizonyosodik, hogy a kék bagoly csodája igaz, a boldogsághoz egyetlen út vezet: a hűség, a barátság és a szeretet.

Az alábbi ötletek alapanyaga a filc, az elsőnél csak ragasztanod kell, míg a másik kettőnél egy kicsit varrni kell, de a végeredmény megéri.

bagoly-filc bagoly-filc-konyvjelzo bagoly konyvjelzo-filc

http://www.thatartistwo
man.org/2010/12/snowy-owl-ornaments.html

http://gaiaartesanatos.blogspot.hu/

Végül néhány könyv, amelyről nem szabad elfeledkezni, ha baglyokról esik szó:

micimacko nesztelen HP

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − 6 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .